Bílí jeleni a sup

23.04.2008 16:50

OrelIdeální výlet na nedělní odpoledne, pokud máte děti a venku je ještě hezky. V zámeckém parku ve Žlebech je totiž ukázková obůrka, ve které najdete nejen stádo bílých jelenů, a jakousi "mikrozoo", ale hlavně ukázku dravců a sokolnictví vůbec.


Auto zaparkujte na parkovišti u zámku a vyražte do zámeckého parku. Sejděte k řece, přejděte most pod kterým je umělý vodopád a před sebou uvidíte už zmiňovanou obůrku. Návštěvníkům nabízí 3 "atrakce": stádo bílých jelenů, ukázky sokolnictví a miniaturní zoo se zástupci naší zvěře.

U zámku ve Žlebech

Nejprve pár slov k bílým jelenům: Bílí jeleni se k nám dostali z Persie, kde žili ve volné přírodě, kolem roku 1780. Bohužel, moc se jim v našich podmínkách nedařilo a roku 1824 čítalo stádo pouhých 10 kusů. Pak již počet populace stoupal, až se vyhoupl až na dnešních 120 kusů. Podrobnější informace se dozvíte přímo namístě při krmení jelenů (11:30 a 15:30), kdy si je můžete prohlédnout s průvodcem ze vzdálenosti cca 10 metrů.

Stádo bílých jelenů



Druhou "atrakcí" jsou ukázky sokolnictví. Uvidíte rarohy, sokoly, káňata, sovy, sýčky, orly a supy. Velice atraktivní je, že dravci létají v bezprostřední blízkosti návštěvníků a někteří si mohou ochočeného dravce vzít na ruku. Doporučuji supa bělohlavého, který budí patřičný respekt. Počkejte, až se vám otře o nohu...

Ukázka sokolnictví

Třetí "atrakcí" je ukázková obůrka, ve které můžete spatřit kozy, divoká prasata, muflony, daňky a divoké krocany. Vodní ptáky zastupuje čáp bílý, volavka popelavá, kormorán velký a labuť velká.

Volavka

Navštívít tuto obůrku můžete od 1.5. do 30.9. denně od 9.00 do 18.00 hodin.
Ukázky výcviku dravců a sov: květen, červen a září - sobota a neděle.Červenec a srpen: denně mimo pondělí. Začátek programu v 12.00 a 15.30 hodin. Vstupné je symbolické.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode