182 schodů

23.04.2008 15:27

 

Rozhledna Zubří(6 km, nenáročná trasa)

Opět jeden z menších výletů, je možné ho projít i s kočárkem a dětmi. Trasa měří 6 km a její projití zabere maximálně 3 hodiny - záleží na tom, jak dlouho se budete... "kochat".


Vyrazíme z Trhové Kamenice, městečka v samém srdci Železných hor vzdáleného asi 10 km od Hlinska. Trhová Kamenice byla založena ve 14. stol. při brodu přes řeku Chrudimku (dříve zvanou Kamenice). Od pradávna měla uděleno právo pořádat trhy, odtud i jméno města. Můžeme zde obdivovat kostel sv. Filipa a Jakuba, krásné roubené stavby nad náměstím, nebo navštívit muzeum přímo na náměstí.

My ale vyrážíme po žluté značce směrem na Hlubokou. Pohodlná asfaltka nás vede kolem chat, ozdravovny, loukami a lesem až do zmiňované obce. V Hluboké stojí za zmínku lyžařský areál, vybudovaný v posledních letech, určený převážně pro děti a začátečníky (viz. "Odkazy").Přírodní rezervace Zubří

Zde přestoupíme na zelenou značku a lesní cestou dojdeme až k přírodní rezervaci Zubří. Rezervaci tvoří smilkové a bezkolencové louky na prameništích a pramenných vývěrech a přechodová rašeliniště. Tyto porosty bývaly dříve běžnou součástí krajiny Vysočiny, dodnes se zachovaly již jen ve zbytcích.

Pokračujeme dále po zelené značce a než dojdeme do vesničky Zubří otevřou se nám nádherné výhledy na jižní část Železných hor i na Žďárské vrchy. Tady hrozí opravdu velké riziko, že se člověk zdrží dlouhým kocháním.

Kaplička u Zubří

Projdeme obcí Zubří, kde stojí za povšimnutí kaplička a zachovalé "vysočinské" chalupy a dojdeme až k rozhledně na stejnojmeném kopci. Ta měří 55 metrů, vyhlídková plošina je umístěna ve výšce 38 metrů a vedou na ni 182 schody. Můžete z ní přehlédnout velkou část Železných hor.

Rozhledna na Zubří

Teď už nás čeká jen návrat do Trhové Kamenice kolem místní sjezdovky s podobnými parametry jako nabízí sjezdovka v Hluboké. Pro osvěžení i oběd doporučuji hotel Slavia v Trhové Kamenici.

Pohled na Trhovou Kamenici

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode